Sumayya trffar

Manlig hijab? Ja, hijab för män. Det är inte i jättemånga avseende som Allah i Koranen separerar män och kvinnor, för det mesta gäller de påbud som nämns där båda könen. Jag menar, vi måste alla be, fasta, ge zakat, behandla de äldre med respekt, tala sanning och ha tålamod osv. Självklart. Men ibland händer det. Och alla som känner till Koranens uppbyggnad lite grann vet att det är inte bara vad som står där som är av betydelse. Det handlar även om bl.a. placering och i vilket sammanhang versen uppenbarats.

Många tror att det är vers 24:31 som ensam står för påbudet om hijab. Men då blandar man ihop hijab med kvinnans klädsel. Detta är en del av hijab, men långt ifrån den största delen. Hijab handlar om att det ska finnas gränser mellan män och kvinnor för att våra handlingar inte ska leda till sexuella relationer utanför äktenskapet (varför islam advocerar för detta kan vi ta i en annan diskussion). Så vad kommer innan vers 24:31, i vilken kvinnorna bl.a. ombedes att sänka sin blick och fästa sin slöja så att den täcker barmen.

Här kommer versen innan den i sin helhet, i svensk översättning
[24:30] SÄG till de troende männen att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet; det leder till större renhet i deras liv. Gud är underrättad om vad de gör.
(Koranens Budskap)

Vad innebär då detta? Det verkar som att ansvaret för hijab, det vill säga tanken om att det ska finnas blygsamhet och ärbarhet mellan könen inom islam, åläggs först männen. D.v.s. inte att kvinnor ensamma bär ansvaret utan att även männen har skyldighet för sin egen ärbarhet och blyghet. Att de ska sänka sin blick och lägga band på sig. Det blir extra aktuellt nu när #metoo blivit viral. ”Säg till de troende männen att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet…”, här ges inget utrymme för männen att skylla ifrån sig. Där står inte ”Säg till de troende männen att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet om kvinnorna bär slöja/klär sig anständigt osv osv”.

Jag vill nu ta min chans att påminna alla män om att Allah ålade den s.k. “ögats hijab” på er först. Så innan ni börjar peka fingrar eller påpeka hur kvinnor klär sig så börja med att titta inåt först. För den där kvinnan med den korta kjolen som du just stirrade på eller, aoutho billah, visslade efter kommer inte att ligga i din grav. Vi bär alla ansvar för våra egna handlingar.


Skriv en kommentar


Har du någon fundering?

Om du har någon fråga eller behöver hjälp med att komma igång är du välkommen att kontakta oss. Ni når oss enklast via e-post eller på Facebook.

Kontakta oss
Gå med i vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du mejl från oss om webbplatsens nyheter samt intressanta texter om relationer och äktenskap.

×

 
×
HAR DU GLÖMT DINA UPPGIFTER?
×

Go up