Sumayya trffar

Efter att jag skrivit förra veckans inlägg, om män som ibland tanklöst skämtar om att deras fruar är typ deras fångvaktare, ramlade jag över en artikel om ett närbesläktat ämne. Kvinnor som är efterhängsna och klängiga. Som tycks ha ett bottenlöst behov av sin mans tid och uppmärksamhet. Detta i sin tur gör att maken söker sig allt mer bort från sin fru och känner en allt större motvilja att vara med henne. En naturlig reaktion från mannens sida. Men varför blir vissa kvinnor så klängiga då? Jag tror definitivt att det finns många många förklaringar till detta. Dålig självkänsla, lågt självförtroende, ett större grundbehov av icke-sexuell närhet både mental och fysisk. Men författaren till artikeln jag läste uttryckte ytterligare en möjlig aspekt. Tyvärr hittar jag inte tillbaka till artikeln och kan varken ge cred till författaren eller komma åt hennes klokskap igen. Hon talade i alla fall om att det faktum att det oftast är kvinnan som hamnar i denna position eftersom mannen i mindre utsträckning lyckas/tar sig tid att uppfylla kvinnans emotionella behov. För om en får sina emotionella behov uppfyllda är det mycket lättare att slappna av i en relation, fokusera på annat och ända känna sig trygg i att ens partner finns där för en när en behöver den. Denna synvinkel påminner mig om något jag hörde en känd svensk skådespelare säga en gång:

” Kanske är det inte kvinnor som är överkänsliga. Kanske är det män som är underkänsliga ”

Kanske är det inget av det. Men kanske måste både kvinnor och män inse att vi många gånger fungerar olika i en relation. Kvinnan måste inse, att ju mer klängig och krävande hon blir, desto mer kommer mannen dra sig undan. Och mannen måste ta sitt ansvar och inse, att ju mer han drar sig undan desto större blir risken att hans fru blir klängig och krävande. Ibland handlar det givetvis inte om kvinnligt eller manligt utan om att vi är olika som personer och det viktiga är att försöka uttrycka sina behov och för den andre att försöka lyssna och möta dessa behov i så stor utsträckning som möjligt.

Jag avslutar med en av mina absoluta favorit hadither som jag med säkerhet kommer att återkomma till vid ett annat tillfälle igen:

”Behandla kvinnorna väl! Sannerligen är kvinnan skapad av ett revben, den mest böjda delen av revbenet är dess övre del. Om du försöker räta ut det, knäcks det och om du låter det vara förblir det böjt. Behandla därför kvinnor väl”

Från Al-Bukhari


En kommentar:

  1. Firas Shaikh

    21 mars 2018 kl. 13:49

    Mycket fin hadith. Intressant inlägg i övrigt.

    Svara

Skriv en kommentar


Har du någon fundering?

Om du har någon fråga eller behöver hjälp med att komma igång är du välkommen att kontakta oss. Ni når oss enklast via e-post eller på Facebook.

Kontakta oss
Gå med i vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du mejl från oss om webbplatsens nyheter samt intressanta texter om relationer och äktenskap.

×

 
×
HAR DU GLÖMT DINA UPPGIFTER?
×

Go up